Skip to main content

Zeitkonto – Mi az, és hogyan működik?

Kategória nélkül

 

"Zeitkonto"-t minden "Zeitarbeitsfirmának" kötelessége vezetni Németországban, és azt a munkaszerződésbe beleírni. A "Zeitkonto jelentése magyarul "munkaidőszámla". Ezen kerülnek vezetésre a túlórák, melynek a bérpapíron is szereplie kell. Lényege, hogy a túlórákat később szabadságként ki lehet venni, lecsúsztatni. Valamint fordítva, ha éppen nincsen munka, azt később túlórákkal lehet kiegyenlíteni.

 

Törvény szerint heti 35 órát kell dolgoznia a munkavállalónak (bizonyos iparágakban ez ettől eltérő is lehet, melyet az iparágra vonatkozó "Tarifvertrag" határoz meg), az ezen felüli munkaórákat a "Zeitkonto"-n kell vezetni, gyűjteni. Később tehát, ha éppen nincsen munka, a munkavállaló szabadságon lehet a "Zeitkonto"-n vezetett túlórái terhére. Ha például valakinek aktuálisan 16 túlóra szerepel a "Zeitkontoján", akkor 2 nap szabadságot tud kivenni. Tehát egyik héten elég 35-16=29 órát dolgoznia.

A "Zeitkonto"-n vezetett munkaórák száma maximum 150 óra lehet. Az ezen felüli órákat köteles a "Zeitarbeitsfirma" túlóraként kifizetni az eredeti órabér 125%-án. A 150 órán belüli túlóraszám azonban nem kerül tehát kifizetésre, hanem a "Zeitkonto"-n kerül jóváírásra.

 

Miért is jó ez?

  • A fizetésünk először is független a munkaidőnktől és állandó.
  • Másrészt ennek köszönhetően a munkavállalók évente akár 2-3 hónapot is tudnak szabadsággal tölteni, miközben úgy kapnak fizetést, mintha dolgoznának.

International Recruiting Experts