Információk, az Izlandra vágyó munkavállalóknak – 1. rész

2017
október 04

Mivel egyre több izlandi állásajánlatunk van, és sokan érdeklődnek a sziget kínálta munkalehetőségek iránt, belekezdünk egy kisebb beszámoló sorozatba, mely már kiközvetített jelentkezőink személyes beszámolóin is nyugszik.

Az első témakör a szigetre történő kiutazásra, jegyárakra és közlekedésre fókuszál.

Izland egy igazán érdekes célország, akkor is ha turistaként, vagy ha munkavállalóként közelítjük meg. Aki munkavállaláson gondolkozik Izlandot illetően, annak a direkt Budapest – Reykjavik repülőjáratnak köszönhetően elég rugalmasan tervezheti hazautazásait, kiutazásait. Hetente 2 járat indul jelenleg Budapestről a Wizzairnek köszönhetően (hétfő, péntek). Kifelé kényelmesen, kora délután lehet indulni (délután 2 órakor száll fel a gép a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hazafelé azonban majdnem éjfélkor landol a gép Budapesten). A landolást követően lehet választani, hogy valaki busszal közelíti meg Reykjavik központot vagy éppen taxival. A központ mintegy 50 km messze van Keflavik reptértől, így érdemes a tömegközlekedést választani (a taxi méreg drága, kb 100 € – ba kerülne egy reptéri transzfer). A buszokra interneten lehet jegyet foglalni https://www.re.is/flybus/ a következő linken. Az ára kb 2500 ISK (ami a jelenlegi mnb árfolyamot nézzük 2,5 – ös szorzó), azaz 6.250 forint.

Az izlandi partner cégünk a városközpontban várja a munkavállaóinkat a BSI terminálban. Mivel a munkáltató izlandi partnerünk e-mailben elküldi szerződés aláírást követően a repülőjegyet + a reptérről Reykjavik központjába induló buszra szóló jegyet, a munkavállalónak elegendő azt kinyomtatva magával vinni, és felmutatni. A voucher így néz ki:

Fontos megjegyezni, hogy itthon elég nehézkes az izlandi korona beszerzése. Szinte mindenki eurót visz ki, és a reptéren vagy a központban azt váltja át koronára.

Aki pénzt szeretne levenni autómatából, annak érdemes jól átgondolni, mennyi pénzre van szüksége, mert kezelési költség címszó alatt elég sokat fizethetünk a pénzlevételért.

Izlandon nincs villamos, metró vagy trolibusz, vonat, csak buszok közlekednek. (Aki esetleg helyijáraton buszozni fog/szeretne, az úgy készüljön, hogy kb 400 korona a vonaljegy ára, amit a buszon lehet megvenni, mégpedig be kell dobni a pénzt egy készülékbe – pontos összeggel készüljön). Aki bérletet venne, az kb 11.750 koronával számolhat, mint havi kiadás.

Az izlandi partnerünk, ahogy említettük fentebb, megveszi a repülő – és buszjegyet (elküldi emailben), de ez csak kezdeti segítség azoknak, akiknek nincs felesleges kb 60-70.000 forintja (már pedig azért megy ki az ember, hogy pénzt keressen, tehát valóban könnyebbség, hogy ezt elintézi a cég az elején). Fontos azonban tudni (de a szerződésben is benne van), hogy a kiutazás költségét le fogják vonni a fizetésből (max. 3 részletben). Aki teheti, azt tanácsoljuk, vegye meg a repülőjegyet magának, így elkerülheti a cég által felszámolt repülőjegy foglalási díjat.

Sokszor kérdezik a kiutazó munkavállalóink, hogy mennyi költőpénzzel érdemes nekivágni Izlandnak (mivel havi fizetés van, nem heti vagy két heti), vagy mennyire lehetséges a bankkártya használata stb. Egyik, jelenleg is kint dolgozó munkavállalónk, Gábor javaslata a következő:

„Aki kijön, válthat pénzt bárhol, ha készpénz van nála (pl Euró), akár a reptéren is válthat kényelmesen, egyszerűen, nincs lehúzás. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni, az utolsó kávés bódénál is. Én az Arion bankot javaslom számlát nyitni. A netbank nagyon jó, tud angolul mindenki a bankfiókban, nagyon segítőkészek. Banki költségek kvázi nincsenek, havi számlavezetés, készpénzfelvétel stb. minden ingyen van, visa kártya éves díja kb 3.000 korona. Fontos információ és jó tanácsom: Érdemes igazolványképet magunkkal hozni, a legtöbb bank kér a számlanyitáshoz igazolványképet, ráadásul itt 3.000 korona csináltatni (azaz kb 7.500 Ft.)”