Telefonos állásinterjú németül

2021
július 26

Minden jelentkezőnek, aki németországi illetve ausztriai állásra jelentkezik, leteszteljük telefonon a német nyelvtudását! Erre azért van szükség, mert amikor továbbadjuk a pályázati anyagát, a külföldi irodából is felhívhatják, és általában fel is hívják, mielőtt kiutazik!
Nem a helyes nyelvtan a fontos, nem is a szép kiejtés, csak 1 dolog: a jelentkező értse meg a kérdéseket, és tudjon, illetve merjen rá németül érthetően válaszolni!

Leggyakrabban feltett telefoninterjús kérdések:

Wann können Sie anfangen?/Mikor tud kezdeni?

Nagyon fontos kérdés, mivel nekünk meg kell jelölni egy dátumot, amikor ki tud utazni a jelentkező! Fontos, hogy egy olyan dátumot kapjunk, amikor ténylegesen ki is tud utazni a leendő munkavállaló!

Nem mindig az „ab sofort” a helyes, hanem egy pontos dátum, vagy a felmondási idő pontos meghatározása pl.:

„Ich kann am 01. August anfangen” (Augusztus 1-én tudok kezdeni) vagy „Ich habe 2 Wochen Kündigungsfrist” (két hét felmondási időm van)

Haben Sie eigenes Auto?/Van saját autója?

Szintén fontos kérdés, mivel sok munkahely távolabb van a szállástól, és gyalog nem megközelíthető!

Ennél a kérdésnél elég egy „Ja” vagy egy „Nein” 😊

Fontos, hogy olyan autó legyen, amivel tényleg ki tud utazni, tehát ne egy udvaron álló, forgalomból kivont autó miatt válaszoljon igennel!

Was haben Sie in Ihren letzten Arbeitsplatz gemacht?/Mit csinált a legutóbbi munkahelyén?

Fontos, hogy fel tudja sorolni a jelentkező németül a tevékenységeket, amiket eddig csinált! Ha a legutóbbi munkahelyén más területen dolgozott, mint ami a szakmája, akkor is!
De ennél még fontosabb, hogy el tudja mondani, hogy mihez ért a szakmáján belül!

Elképzelhető, hogy a külföldi cég telefonon rákérdez, hogy csinálta-e már ezt vagy azt a munkafolyamatot pl egy villanyszerelőtől megkérdezhetik, hogy „Haben Sie schon als Schaltshcrankbauer gearbeitet? (Dolgozott már kapcsolószekrény építőként?) vagy egy festőnél, hogy „Können Sie mit Raufaser tapizieren?” (Tud fűrészporos tapétával dolgozni?) Kérünk minden jelentkezőt, hogy ismerje a saját szakmájában használatos szakszavakat és kifejezéseket!