Skip to main content

Külföldi munkavállalás – Covid járvány második hullám

Kategória nélkül

Már az első hullám végére is kialakult a külföldi munkavállalók mentesülése a határátlépési korlátozás alól, egy munkáltatói igazolással ugyanis lehetett külföldre menni munkát vállalni.

A második hullám szerencsére nem tette tönkre a külföldi munkavállalók lehetőségeit, ugyanis se a határátlépési korlátozás, se a 10 napos karantén nem vonatkozik azokra, akik üzleti úton vannak, vagy külföldön dolgoznak.

Határátlépéshez szükséges igazolás

Osztrák és német partnereink is kiállítanak egy munkáltatói határátlépési igazolást, amit a kiutazás előtt a szerződéssel együtt küldik a leendő munkavállalónak. Ezket a dokumentumokat ki kell nyomtatni, aláírni, és a határon felmutatni.

Németországba történő beutazáskor egy 48 óránál nem régebbi negatív Covid tesztet is fel kell mutatni, amennyiben nincs, a határon lehetőség van egy ingyenes Covid teszt elvégzésére. Mivel a határon elég sokat kell várakozni a tesztre, célszerű itthon elvégeztetni a kiutazás előtt 1 nappal egy olyan tesztet, aminek azonnali eredménye van.

Ausztriába történő beutazás

Ausztriába történő beutazáskor jelenleg nincs szükség tesztre, csak a cég által kiállított határátlépési igazolásra.

Jó tudni, hogy ezeken a szabályozásokon kívül a munkáltatónak is joga van Covid tesztet kérni leendő munkavállalótól.

Hazautazáskor mentesül a 10 napos karantén alól a külföldi munkavállaló! Külföldi hazatéréskor fel kell mutatni a határátlépési igazolást és a magyar lakcímkártyát!

osztrak_hatar_ellenorzes_covid

Hasznos oldalak – Covid vírus

A járvánnyal kapcsolatosan a következő oldalon lehet folyamatosan frissülő információkat találni, illetve a Konzuli Szolgálat oldalát keressék fel azok, akik külföldön szeretnének munkát vállalni az elkövetkező hetekben, hogy napra kész információkkal rendelkezzenek az ausztriai vagy németországi kiutazás feltételeiről.