Boszorkánytűz – Májusfa – Németország

2019
május 01

Németországban igen nagy népszerűségnek örvendett a boszorkánytűz (Hexenfeuer) ünnep, mely nem más célt szolgált, mint a rossz szellemek elűzését. Története egészen a középkorig nyúlik vissza. Akárcsak farsang alkalmával, a boszorkánytűz körüli tánchoz beöltöztek.  

A középkorból eredő mondák szerint, április 30 éjjelről május 1 virradóra sok ezren vettek részt a tűzrakásban, készítettek különféle anyagokból boszorkányokat, melyeket a tűzrakás tetejére tettek, hogy tűzgyújtást követően ezek a figurák mielőbb és minél nagyobb lángra kapjanak, így biztosítva a rossz szellemek elűzését és távol tartását.

Némely területen elterjedt a májusi tűzugrás szokása is (Maisprung). Fiatal párok vállalkoztak, hogy átugorjanak a megmaradt parázson, megpecsételve ezzel szerelmüket.

A tűzrakás mellett régi szokás (elszórtan él még) az úgynevezett májusi vonalhúzás (Maistrich). Ez annyit jelent, hogy a szerelmesek házai között fehér vonalat húznak az éj leple alatt (pl mész vagy kréta segítségével), így reggelre jól láthatóvá vált, kik szeretnének összetartozni, kik egy pár.

Katolikus vidéken nagy hagyománnyal bírt és bír mai napig is a májusfa (Maibaum) állítás. A májusfát leginkább a település központjában állították fel egykor, szimbolizálva a természet termékenységét. Walpurgis éjszakáján (április 30) a legények az erdőből vágtak ki vékony, fiatal fákat (nyírfa), hogy azt reggelre szerelmük ajtaja elé állíthassák.

Németországban ma is tartanak boszorkánytűz ünnepet (Traditionsfeuer) ezen a napon (illetve a megelőző éjszakán). Ez azonban ma már szigorú felügyelet és bejelentési kötelezettség mellett történhet. A boszorkánytűz ma remek alkalom, hogy barátok, családok gyűljenek össze, egyenek igyanak, nagyot táncoljanak tűzrakás kíséretében.