Skip to main content

8 év Németországban – 2. rész

Kategória nélkül

Krankenversicherung – a német betegbiztosítás

Németországban dolgozó alkalmazottak után (úgy mint itthon) a munkaadó fizeti a járulékokat, így a betegbiztosítást is, ami a munkavállaló bruttó béréből kerül levonásra, a bérpapíron fel van tüntetve. Az különbözik Magyarországtól, hogy több biztosító, ún. Krankenkasse létezik (pl AOK, TK, stb) és mindenki egyénileg döntheti el, hogy melyiknek szeretne a tagja lenni. Ki kell választani a legszimpatikusabbat, bejelentkezni, és egy fényképes bankkártya formájú egészségbiztosítási kártyát igényelni, amit kipostáznak. Az orvosi ellátáshoz ez a kártya szükséges. Mindig fel kell mutatni és ellenőrzik az érvényességét is!

krankenversicherung_biztositas_nemetorszagban

A betegbiztosítás Németországban az első munkanaptól az utolsó munkanapig él! A legtöbb német betegbiztosító kártya két oldalas, a fényképes oldala Németországban, a másik oldala az EU többi országában érvényes, Németországon kívül csak sürgősségi és baleseti ellátásra!
(tehát a kártya hátoldala az EU kártyának felel meg, ami automatikusan jár, nem kell külön igényelni mint Magyarországon) Ha tehát német munkaszerződésünk, és német egészségbiztosításunk van, nem szükséges utasbiztosítást kötni, ha Magyarországra jövünk szabadságra.

Kiutazáskor is legyen biztosítva!

Fontos felkészülni rá, hogy a kiutazás napján nincs érvényes betegbiztosítása a munkavállalónak! Érdemes előre gondolkodni, és 2 lehetőség közül az egyiket választani:

  1. Utasbiztosítást kötni a kiutazás napjára. Ezt bármelyik utazási irodában, vagy az interneten is meg lehet kötni online, ugyanúgy, mint amikor nyaralni megy az ember külföldre, ahol a magyar TB kátya nem érvényes.
  2. Európai Uniós TB kártyát megigényelni. Ez teljesen ingyenes! Ezen az oldalon lehet erről további információkat olvasni. Az Országos Egészségügyi Pénztárnál kell megigényelni: személyesen, telefonon vagy online. Az Európai Uniós TB kártya az EU országaiban baleseti és sürgősségi ellátásra jogosít fel. 1 évig érvényes! Amennyiben valaki nem tudja átvenni, lehet igényelni egy 3 hónapig érvényes ideiglenes EU Kártyát is, amit egyből kiállítanak.Aki gyakran jár külföldre, annak érdemes elgondolkodnia ezen a lehetőségen.