Skip to main content

Szigorított belépés Ausztriába

Kategória nélkül

2021.02.02-án az osztrák kormány szigorította az Ausztriába történő beutazást, ezért szeretnénk pár fontos információt megosztani az Ausztriában dolgozókkal, hogy mire kell figyelni a jövő héttől.

Kell a negatív COVID teszt a beutazáshoz – vagy mégsem?

Jövő hétfőtől (2021.02.08) a munkavállalókat is beleértve, minden beutazónak fel kell mutatni egy 1 hétnél nem régebbi negatív Covid tesztet a beutazáskor az osztrák határon! A PCR tesztet és az Antigén gyorstesztet is elfogadják! Egy frissített információ szerint, aki 72 óránál nem marad tovább Magyarországon ausztriai hazalátogatását követően (tehát pl. csak hétvégére jön haza), annak nem kell tesztet csináltatni.

Ingyenes az osztrák gyors teszt

Mivel Ausztriában az antigén teszt (gyors teszt) ingyenes, azt ajánljuk a már kint dolgozóknak, hogy az utolsó munkanapon – hazautazás előtt – keressenek fel egy tesztelő helyszínt, és végeztessék el ott ingyenesen a tesztet, amivel fennakadás nélkül jöhetnek vissza vasárnap (vagy akármikor 1 héten belül!) Meglehet, hogy nem lesz szabad időpont az ingyenes tesztre, sajnos.

Online bejelentkezés osztrák gyorstesztre

A fent említett osztrák ingyenes Covid tesztre online kell jelentkezni, amit az alábbi oldalakon lehet megtenni:

Wien Übersicht über Corona-Testangebote – Infos zum Coronavirus (wien.gv.at)

Niederösterreich Niederösterreich testet-Registrierung (testung.at)

Burgenland Burgenland Testet | LSZ-B (lsz-b.at)

Oberösterreich Österreich Testet (oesterreich-testet.at)

Salzburg COVID-19 Portal (salzburg-testet.at)

Steiermark Österreich Testet (oesterreich-testet.at)

Kärnten Österreich Testet (oesterreich-testet.at)

Tirol Anmeldetool Tirol testet (leitstelle.tirol)

Vorarlberg Anmeldung – GANZ VORARLBERG TESTET (lwz-vorarlberg.at)

Ausztriában a gyógyszertárakban is készítenek gyorsteszteket 20 euróért, amennyiben az ingyenes teszthelyszín nem megfelelő, vagy valami miatt nem kapnának megfelelő időpontot! A gyógyszertárakban készített teszt eredményét általában 15 perc múlva (de mindenképpen 1 órán belül) kapják meg telefonon.

Természetesen Magyarországon, vagy más országban is el lehet végeztetni a tesztet, azt is elfogadják a határon, de mivel nem ingyenes, javasoljuk a már kint dolgozóknak az osztrák teszt lehetőségét még hazautazás előtt!

A negatív teszt mellett a munkaszerződés és a határátlépési igazolás továbbra is szükséges, ezt is kérhetik a határon, tartsák mindig maguknál!

Mivel ezt a szigorítást az osztrák kormány tegnap (2021.02.02) jelentette be, elképzelhető, hogy a hét végéig lesznek még változások, illetve egyéb kiegészítő információk ezzel kapcsolatban.