fbpx

Mire érdemes figyelni, ha munkaerő-közvetítő cégen keresztül keres külföldi munkát

2017
május 03

A nyugati országokban a hazai bér 2,5-3-szorosát is meg lehet keresni!

Bizony, jól hangzik. Éppen ezért alakult ki a hazai munkavállalók tömeges kiáramlása, melynek következménye a törvénybe ütköző, csaló és inkorrekt munkaközvetítő cégek  tömeges megjelenése a munkaerő piacon.


Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, ha munkaerő-közvetítő cégen keresztül keres külföldi munkát:

1. Mindig ellenőrizze az e-cégjegyzékben, hogy a cég amelyhez jelentkezett létezik-e egyáltalán.

2. Minden munkaközvetítőnek törvényi előírás szerint rendelkeznie kell egy úgynevezett munkaerő-közvetítői engedélyszámmal (pl. a Silverhand Hungary Kft. esetében: BP/0701/4078-1/2016-1021). Ezt a számot a cég honlapján megtalálja.

3. Magyarországon a magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget törvényi előírás szerint nem számolhat fel.

4. A nyugati országok természetesen ki is használják, hogy válogathatnak a munkavállalók között. Ennek megfelelően szakmai tapasztalat nélkül ritkán alkalmaznak valakit. A helyi minimálbérnél pedig jelentősen magasabb fizetésre nem nagyon lehet számítani. Ez persze jellemzően így is sokszorosa az itthoni fizetésnek, ezért is tehetik ezt meg.

5. Nyelvtudás nélkül ne induljon el!
Ennek számtalan oka van:
– A munka utasításait külföldi felettes adja, melyet szükséges pontosan és gyorsan megérteni.
– Ha valami problémája van, el kell tudja magyarázni a munkáltatónak.
– Ahhoz, hogy elkerüljék a félreértéseket nélkülözhetetlen az alap szintű nyelvtudás. Ez mind a munkavállaló, mind a munkaadó részéről alapvető fontosságú.
– És mivel ahogyan az előző pontban is említettük a munkáltatók válogathatnak a munkavállalók között, így kinek lenne érdekében olyat alkalmazni, akivel nehezebb a kommunikáció.
Így összességében elmondható, hogy a nyelvtudást nem igénylő hirdetések gyanúsak, kevésbé megbízhatóak.