Húsvét Izlandon

2019
április 19

Aki a húsvéti időszakot Izlandon tölti, az minden bizonnyal igen könnyen és gyorsan szembe találkozik a különféle méretekben kapható, számunka különlegesnek mondható húsvéti tojásokkal. Az izlandi húsvéti tojások különlegessége abban rejlik, hogy belül töltöttek. A töltelék azonban nem akármi, hanem kis cukorkák, csokoládék és egy kis papíron található üzenet, jó kívánság. A csoki tojás kívülről virággal és csibével díszített, és 2 – től 10 – es méretig készülnek. A tojások hátsó részén egy kis nyílás található, amin keresztül tölthetök a tojások.

Izlandon a húsvét 5 napos ünnep. Csütörtöktől hétfőig tart. Nagyszerű alkalom síelésre, kirándulásra, utazásra. Az ünnepet virágvasárnap nyitja (készülődés az ünnepre) – ennek az izlandi neve: Pálmasunnudagur. Legkedveltebb nap konfirmációra. Ezen a napon készítik egyébként még az úgynevezett torony süteményüket – Kransakaka, ami marcipán ízesítésű, fehér mázzal és csokival díszítik. 

Az 5 napos húsvéti ünnep első napja nagycsütörtök – ennek izlandi megfelelője a Skírdagur. Ez a nap is közkedvelt konfirmációra Nagypénteket – Föstudagurinn langi – nagyon szigorúan veszik. Tilos a tánc, a viccelődés, a mozizás, szórakozás, szerencsejáték. A húsvéti ünnep legfontosabb napja azonban húsvét vasárnap – Páskadagur. Ezen a napon keresik meg reggel az elrejtett húsvéti tojásokat, ekkor gyűlik össze a család, Vacsorára hagyomány a bárányból készült ételek fogyasztása. A húsvét hétfőt Annar í páskum leginkább pihenéssel töltiik.

Kellemes húsvéti ünnepeket! – Gleðilega páska!