fbpx

2G és 3G szabályok

2022
február 06

Sok munkavállaló és pályázó kérdezi tőlünk az utóbbi hónapokban, hogy mit jelent a 2G és mit a 3G szabály? 

Legyen szó Ausztriáról vagy Németországról, mind a két országot illetően fontos tisztázni ezt a fogalmat, hiszen jelenleg ugyan már egyre több ország feloldja a korlátozásokat, és enyhíti a beutazási szabályokat, még mindig vannak a környező országok közül olyanok, ahol esetleg a 2G vagy 3G szabályba ütközhetünk. 

A 3G és a 2G kifejezés is azt jelzi, hogy 2 vagy 3 G betűvel kezdődő szóról, kifejezésről van szó.G = geimpft (oltott)G = genesen (felépült covid vírusból)G = getestet (tesztelt)

A 2G szabály esetében, ami fontos, az az, hogy az adott beutazó személy vagy munkavégző az legyen  geimpft, genesen, azaz oltott, és vagy felépülve, azaz már átesett a corona víruson. Amennyiben 3G szabály van érvényben, úgy nem csak oltott vagy felépült állapotról van szó, hanem ezekhez jön a 3. G betűs kifejezés, az pedig a tesztelve, azaz getestet. 

Jelenleg Ausztriában ajánlott az online regisztráció beutazáshoz és átutazáshoz is a 2G illetve 3G szabályok mellett/ellenére is. Az online regisztráció ezen az oldalon érhető el:  https://entry.ptc.gv.at/

Magyarországi hazautazás repülővel/autóval

Magyarországi beutazáshoz további információk és friss, hivatalos rendelkezések itt érhetőek el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a?fbclid=IwAR37Wv1H9Zy9Q89sESn1cYnowE9_bWRlkS5RZqSbDgO8dZqkzqubrHuoJkc

Repülőgéppel történő beutazáshoz mindenképpen fontos egyeztetni a légitársasággal, amivel utazunk, és hazajövetelkor a magyar reptéri szabályozásokról érdemes tájékozódni. Jelenleg a 72 óránál nem régebbi PCR teszttel be lehet utazni.